Free cookie consent management tool by TermsFeed

Rockwool går elektrisk

Rockwool går elektrisk
En av Moss havn sine nærmeste naboer og kunder, Rockwool har på egenhånd kuttet CO2 utslippene i Moss med 15 prosent. Nå vil de gjøre Mosselufta enda renere.

– I 2019 byttet vi ut den koksfyrte smelteovnen med en elektrisk smelteovn. På den måten kuttet vi karbonavtrykket vårt med 80 prosent, og utslippene i Moss med 15 prosent, sier Erik Ølstad, som er fabrikksjef i Rockwool i Moss.

Ølstad er glad for at «det grønne skiftet» på fabrikkgulvet også har vært et positivt bidrag til lokalmiljøet. Men verdens største steinullprodusent, som siden 1948 har hatt en hjørnesteinsbedrift i Moss, vil fortsatt bli enda bedre.

– Vi jobber med å forbedre nye prosesser, slik at vi kan kutte ytterligere 10 prosent av utslippene vi opprinnelig hadde, sier Ølstad.

Erik Ølstad, fabrikksjef hos Rockwool i Moss demonstrerer de ulike produktfodelene til Rockwool.

Tett på Moss havn

Moss havn er en viktig samarbeidspartner når Rockwool i Moss nå strekker seg mot nye bærekraftsmål.

– Fabrikken vår ligger tett på Moss havn. Denne lokasjonen er ideell, ettersom vi årlig henter inn mellom 40- og 45.000 tonn stein via bulkbåter. I tillegg er vi nær på E6 og E18. Eksporten av produktene våre til Sverige er dermed enklere og mer miljøvennlig. Det er viktig for oss at vi slipper å transportere råvarene over lengre avstander enn nødvendig. Med en gang du må kjøre langt og mye, rammer du miljøet, sier Ølstad.

– Vi transporterer ferdigprodukter fra fabrikken vår i Moss til lageret vårt i Vanem 24/7.

For å holde råvarene tørre og skjerme naboer for støy ble det bygget et stort lager for steinmassene på Moss Havn.

Trives i Moss

Steinullprodusenten skal de neste årene automatisere mye av produksjonen sin. Innovasjonsbedriften har satt seg som mål å bli en del av den såkalte 4.0 industrien, som er kjennetegnet av stor grad av effektivitet og bærekraftighet.

Ølstad sier at det er mye inspirasjon å hente i nærmiljøet i den forbindelse.

– Prosessen som Rockwool er en del av passer fint inn i mønsteret her i Moss, der Moss havn utvikles med droneteknologi og øvrig elektrifisering. Og du har Europris med nytt automatisk lager. I tillegg har du flere småbedrifter som dukker opp med robotteknologi. Det er gøy å være en del av Moss om dagen, hvor det skjer mye spennende, avslutter han.

Rockwool er laget av steinull som kan resirkuleres flere ganger.