Free cookie consent management tool by TermsFeed

Moss havn skaper betydelige ringvirkninger i regionen

Moss havn skaper betydelige ringvirkninger i regionen

En nylig utført ringvirkningsanalyse gjennomført av analyseselskapet GEMBA har samlet data fra et utvalg av sentrale bedrifter i Mosseregionen som er tett knyttet til Moss havn. 1.069. Hovedvekten av dette er i Moss kommune. Den totale verdiskapelsen er beregnet til 852 millioner kroner og det genereres 100 millioner kroner i skatt.

Gebmba Seafood Consulting er dansk selskap som har gjennomført tilsvarende analyser for mer enn 30 havner i Danmark og Norge. Metodikken som brukes ble først bruk for tilsvarende analyser i Nederland og ble i 2006 tilpasset I Danmark av Syd-Dansk Universitet.

Metoden vurderer havnenes innvirkning basert på følgende fire sammenhengende parametere:

  • Sysselsetting målt i årsverk, her er resultatet for Moss 1.069
  • Omsetning, her er resultatet for Moss 2,3 milliarder kroner
  • Verdiproduksjon, her er resultatet for Moss 852 millioner kroner
  • Genererte skatter (personlig og selskapsbeskatning), her er resultatet for Moss 100 millioner kroner

- Metoden som brukes er vitenskapelig anerkjent og den er brukt tidligere på et trettitalls havner i Norge og Danmark. Dette gir et bra bilde av verdiskapningen som genereres i en region med en velfungerende havn som Moss havn, sier havnesjef Øystein Høsteland Sundby. 

Europris sitt sentrallager ligger i Moss med nærhet til havnen.

Analysen viser viktigheten av havn spesielt for lager og logistikkvirksomhetene vi har i hele Mosseregionen. Her er mange firmaer, både store og små. I analysen er det fokusert på de største aktørene. I tillegg er det betydelige produksjonsselskaper som er knyttet tett på selve havneområdet og også med egne kaier i havnedistriktet. De store aktørene har bidratt med tall fra 2020-regnskapene sine inn i analysen.

- Vi får mange tilbakemeldinger fra næringslivet om viktigheten av en velfungerende havn og at det er utløsende for etablering av næring og arbeidsplasser i Mosseregionen. Denne analysen støtter oppunder dette og tallfester noen av effektene som ligger bak disse tilbakemeldingene, sier havnestyrets leder Fred Jørgen Evensen.