Free cookie consent management tool by TermsFeed

Moss Havn på studietur til Aarhus, Danmark

Moss Havn på studietur til Aarhus, Danmark

Styret i Moss Havn var forrige uke på studietur til Aarhus i Danmark. Med på turen var også representanter for Moss kommune.

Aarhus er en kommune og by på Jylland som er i sterk vekst. Det er en del av en region med cirka 1 million innbyggere innen en times kjøreavstand, en region som de regner som et felles arbeidsmarked.

Bystrategisk sjef, Bente Lykke Sørensen, tok i mot delegasjonen fra Moss på «Bylageret» i Aarhus. Et sted som kan minne mye om Bylab i Moss. Hun fortalte om utviklingen i Aarhus kommune og spesielt utviklingen på Aarhus Ø. Dette er en ny bydel som bygges opp på områdene hvor containerhavnen var tidligere. For å muliggjøre denne utviklingen har havnen bygget nytt like bortenfor og på bildene synes godt et av Maersk sine store containerskip som anløper Aarhus havn.

Sentralt for å få til en slik stor konvertering har det stått en sterk visjon der man har bygget ny havn først, for så å frigjøre arealer som byen igjen kan utvikles seg på.

Fungerende havnesjef Henrik M. Jensen fortalte også engasjert om utviklingen av ny havn prosessen, med salgsprosessen der tidligere havn er kjøpt av kommunen slik at ny havn har latt seg finansiere. Det hele startet for cirka 25 år siden og vil bli ferdigstilt i løpet av de kommende årene.

Selv om forholdene Aarhus er større enn i Moss er det fortatt mange likheter og mye vi fra Moss kan lære av den prosessen våre venner i Aarhus har vært gjennom. Som Lykke Evensen sa da forskjellen i størrelse ble kommentert; «Vi har sett til Vancouver».