Free cookie consent management tool by TermsFeed

Moss Havn har fått automatisk gate

Moss Havn har fått automatisk gate

Moss Havn har lenge hatt et mål om å være en effektiv havn. Det er derfor med stor glede vi ser at den nye automatiske gate på havneområdet er i drift og den vil bidra til effektiviseringen.

- Denne prosessen går helt av seg selv og forhåndsregistrerte biler trenger ikke lenger forholde seg til bemanning ved gate, forteller havnesjef Øystein Høsteland Sundby.

I forhold til tidligere er den nye prosessen raskere for bilene som skal inn og ut med gods. Bilene som er forhåndsregistrert hos Moss Havn, kan kjøre inn automatisk så lenge gods, kjøretøy og fører er registrert og godkjent. Tidligere måtte fører ha med seg godkjente papirer og dokumenter som ble levert til mannskap i gate, som deretter måtte sørge for at bilen ble sluppet inn.

- Nå blir dette elektronisk overført fra transportselskapet, og derfor er alle formaliteter avklart på forhånd, forteller havnesjefen.

Høy sikkerhet med flere sjekkpunkterNår alt går automatisk er det ikke nødvendig med bemannet gate, men føreren må fortsatt gjennom flere sjekkpunkter for å komme inn på havneområdet. Når føreren skal forlate havneområdet blir det også registrert og sjekket på vei ut.

- Vi har kameraer som gjenkjenner bilens skiltnummer og tar en rask sjekk på om bilen er meldt inn når den først ankommer. Bilen kjører deretter videre til neste punkt hvor det er et betjeningspanel, og her må fører identifisere seg med et godkjent ID-kort som de har fått herfra, forteller havnesjefen.

Når avklaringene er gjennomført kan fører kjøre til anvist plass, hvor containeren tas av og en ny settes på. På vei ut fra havneområdet blir skiltnummeret igjen sjekket, og det registreres i systemet hvilken container bilen har fått med seg. Porten åpnes automatisk og bilen kan kjøre videre med sitt nye gods.

- På denne måten kan vi enkelt betjene alle biler til og fra havna, og vi kan gjøre det hele døgnet uten å ha mannskap ved gate som vi har gjort tidligere, sier Høsteland Sundby.

Disse gatene kalles også for speedgate på grunn av dørene som åpner og lukker seg raskt ettersom føreren kjører gjennom.

Fornøyd med ny gateEn fører på vei inn til havneområdet for å hente en tom container forteller han er svært fornøyd med den nye løsningen. Han sammenligner de nye gatene med de gamle og forteller at prosessen er mye raskere i dag.

- Dersom du skal inn for å hente en tom container er det bare å registrere ID-kortet før du kjører inn. Har du last må du stoppe i gaten, slå inn en kode eller et referansenummer fra kunden før du kan kjøre inn, men også dette går mye fortere nå, forteller lastebilsjåføren.