Prosjektet startet med at elevene jobbet frem ideer til hvordan disse containerne skal designes og hva de skal inneholde. Mange ideer ble jobbet frem, og til slutt ble tre utvalgte ideer stemt frem av en jury bestående av kjente navn i mossedistriktet.
De tre prosjektene som ble premiert var (delt 2. plass):
1 Smart container: et konsept der man tar med smarthus tankegangen inn i containeren, og bruker containeren som et utstillingsvindu for teknologiske løsninger.
Her var det f.eks stemmestyrt sensor, vinduer med automatisk skjerming som ble gjort om til TV skjerm på kvelden, automatisk styrt lydanlegg. Tanken er her at man kan samarbeide med bedrifter som har lyst til å vise frem/teste ut nye løsninger, samtidig som brukerne kan få førstehåndserfaring med nye produkter og tjenester, uten at de må kjøpe det til eget hus.
2 Glamping Moss: Containere med fokus på miljøvennlig energi, ved at hele taket (mellom de to containerne) er utstyrt med solcellepanel. Målgruppen her er familier, og de ønsker de å friste ved å tilby aktiviteter og samt å legge opp til fine utearealer der man kan ta med bålkosen fra skogen til mer urbane områder. Hadde også inkludert glassvegg, som kan blendes automatisk.
2 Utsikten: Et konsept som fokuserer på utsikten man får ved å overnatte på den utvalgte beliggenheten. De ønsker å installere takvinduer og vindu mot sjøsiden, med en seng som kan heves til taket når den ikke er i bruk, og som er plassert under takvinduet om natten, slik at man får utsikt til stjernehimmelen. Elevene bak denne ideen, har også kommet fram med et forslag om å skape en utsikt ned i havet også. Dette kan gjøres ved hjelp av en glassboks eller lignende, der man kan se hva som foregår under vann.
Ellers var det forslag om containere med fokus på bademuligheter, der de hadde med et basseng laget av to containere (dette kan enten stå på land eller senkes i sjøen). De videreutviklet ideen til å inkludere et badetårn som plasseres ute i sjøen og til å ha en sklie fra takterrassen på containeren og ut i sjøen.
En annen ide gikk på tilby droner med overnattingen, og dette ble videreutviklet til at man kan plassere et vannskitrekk/vannskipark ved den nye parken som skal bygges ved Verket, og der du kan filmes av dronen mens du gjør triks. Eventuelt å tilby en undervannsdrone slik at man utforske livet under vann.
Et tredje konsept var et historisk/litterært, der man innreder øvre del av containeren som et museum (I Moss sitt tilfelle kom forslaget om å fokusere på Konvensjonsgården og Christian Fredrik), mens nedre del er et bibliotek med seng etc.
Elevene synes det var stor stas å være med på prosjektet, og her er noen av kommentarene etter dagen, forteller lærer ved Malakoff skole, Jeanette Kopperud.
I tillegg var det mange av elevene som syntes det var både utfordrende og litt skummelt med alle de voksne jurymedlemmene – de fleste av elevene har liten erfaring med å delta i prosjekter som skal brukes utenfor skolen og at de har en stemme som lyttes til.
– Fra mitt ståsted ser jeg at det er enormt mye læring i et slikt prosjekt – både det å se hvordan en slik utviklingsprosess fungerer og det å kunne snakke om hva som forventes i et prosjekt som dette, sier Kopperud.
Havnesjef Øystein Høsteland Sundby mener ungdommen ofte er dem som kjenner nye trender best.
– Ved å samarbeide med ungdom på denne måten får vi gode idéer og meget relevante innspill samtidig som elevene får bidra konkret til prosjekt som jeg virkelig håper vi klarer å realisere, sier Høsteland Sundby.
– Gode ider kommer ofte til ved at mennesker møtes og denne iden kom også til rundt en kopp kaffe på en av byens hyggelig cafèr. Ved å involvere Malakoff skole, Ungt Entreprenørskap og en flott jury ble dette en spennende dag for både ungdommene, juryen, lærere og M:6 hvor vi gjennomførte innovasjonscampen. Vi gleder oss nå til å høre presentasjonen av markedsundersøkelsen som gjennomføres i disse dager, sier Kristin Utaklev, Daglig leder i Moss i Sentrum.