Cruiseskipet Artania besøkte Moss Havn

Lørdag kveld fikk Moss Havn en kortvisitt av det velkjente cruiseskipet Artania.

- Skipet kommer inn til oss på vei ut fra Oslo og skal primært ta med seg passasjerer som er på tur på land, fortalte havnesjef Øystein Høsteland Sundby til Moss Avis.

Moss Havn hadde sist besøk av et cruiseskip i fjor da det tyske skipet Deutschland la til kai, men har før det ikke hatt besøk av et passasjerskip på omkring ti år. Havnesjefen forteller at cruiseskipet Artania er betydelig større, og det er derfor en større begivenhet. Skipet måtte legge til på containerkaien og var derfor godt synlig for forbipasserende.

- Det er alltid morsomt når nye skip kommer innom havna. Dette cruise-anløpet er et engangstilfelle og blir nok ikke noe vanlig syn hos oss. For alle oss i Moss Havn har vi fokus på å tilby miljøvennlig sjøtransport og havnetjenester til næringslivet i Mosseregionen, forteller Høsteland Sundby til Moss Avis.

Et skip med historie Artania ble bygget i 1984 ved Helsinki New Shipyard i Helsingfors i Finland for Princess Cruises som M/S «Royal Princess», men ble omdøpt av prinsesse Diana samme året.

Passasjerskipet skiftet eier til P&O i 2005 og ble da omdøpt til Artemis, før det ble chartret i 2011 av Phöenix Reisen og omdøpt en tredje gang til Artania, som det fortsatt heter i dag.

Artania er 231 meter langt, 29 meter bredt og har en dybde på 7,8 meter ned i vannet. Det veier totalt 44,348 tonn, en toppfart på 22 knot og kan ta 1260 passasjerer om gangen.